Internett og autisme

Hvis mennesker som er hardt rammet av autisme kunne snakke, hva ville de si? Ville de ha noe å meddele oss?

Autisme er en tilstand langt fra det det vi regner som normalt. Slik beskriver Autismeforeningen autisters atferd:

  • De fleste har et sterkt begrenset atferdsrepertoar preget av gjentakelser og ritualer.
  • Mange har vansker med å bruke leker på en funksjonell måt f.eks stiller dem opp i lange rekker, samme rekkefølge hver gang. Å snurre hjulene på lekebilen kan synes mer interessant enn å kjøre den.
  • De viser ofte uvanlig interesse for ting som kan dunkes, svinges, snurres og luktes på, og ting som lyser eller blinker.
  • Enkelte liker spesielle lyder, mens andre unngår visse lyder ved å holde seg for ørene.
  • Noen er veldig urolige og har et høyt aktivitetsnivå, andre er passive eller fjerne.

Mennesker med sterk autisme sier lite. De synes å være fanget i sin egen verden. Eller er det vi andre som er fanget i vår? Kan det være at autistene bare har manglet et egnet medium for å fortelle sin del av historien?

I følge CNN kan Internett og datateknologi komme til å bety det samme som tegnspråk gjorde for døve – en mulighet til å samhandle med hverandre og verden som de ikke har hatt tidligere.

Dermed er det duket for årets mest overraskende video. Der autisten Amanda Baggs langer ut mot vår forståelse av autisme, normalitet, språk og virkelighet:

Skrevet av

Atle

Atle er e-læringskonsulent og interessert i hvordan mennesker lærer. Han har vært nettlærer på IT-akademiet, utviklingsleder i NKS Nettstudier og prosjektleder for digitalt lærestoff ved Politihøgskolen. Se hjernespinn.no. Han jobber gjerne med små og store prosjekter som tar i bruk nettbasert læring.

Én kommentar til «Internett og autisme»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *