Ning for læring?

Hva gjør Marc Andreessen i dag? Han som tidlig på 90-tallet var med på lage Mosaic, den første nettleseren som fikk stor utbredelse. Og som senere startet selskapet som laget Netscape, en nettleser som midt på 90-tallet hadde over 90 % av nettlesermarkedet.

Ning Logo

Jo, i oktober 2005 lanserte han sammen med Gina Bianchini Ning, en plattform der du enkelt kan opprette ditt eget sosiale nettverk. Mens de største konkurrentene – Facebook og Myspace – mer fremstår som ett gigantisk nettverk, består Ning av mange små nettverk. Du kan lage et nettverk med eget navn, adresse, grafisk profil og regler for medlemskap.

Den økonomiske modellen er enkel. Det koster ingenting å lage et nettverk. Ning vil da plassere annonser for seg selv og andre på nettverkets sider. Hvis du ikke vil ha reklame, kan du betale en månedlig sum for å slippe. Nettverk med utdanningsformål kan søke om gratis reklamefrihet.

Hvis du vil se hvordan et Ning-nettverk kan se ut, kan du kikke på det norske nettverket Deling og samarbeid på nett. Adressen er deling.ning.com, og det er slik en adresse til et nettverk vil se ut – xxx.ning.com – hvis du ikke vil betale for å få noe annet.

Eksempel nettverk

Norsk oversettelse følger med på kjøpet. Det er opp til brukerne å oversette plattformen til andre språk enn engelsk, og det er noen som har jobbet godt i det siste. Oversettelsen til norsk er nesten helt komplett nå.

Når nettverket er opprettet kan du velge i hvilken grad nettverket og aktivitetene i det skal være synlig for andre og invitere nye medlemmer. Medlemmene kan gis tilgang til alskens muligheter, for eksempel opplasting av bilder og videoer, blogger diskusjonsfora, meldingssystem. Egentlig det meste man kunne ønske seg i et sosialt nettverk. Du kan også bestemme nettverkets grafiske profil – ved å velge en mal eller ved håndarbeid hvis du kan HTML og CSS.

Ting å gjøre

Ning støtter Googles Open Social, og du kan derfor legge til funksjonalitet fra en voksende samling digitale duppeditter – 155 sist jeg sjekket.

Duppeditter

Populært

Hver dag opprettes over 1000 nye nettverk. Ning passerte 200.000 nettverk i mars 2008.

200000 nettverk

Dermed er Ning en av plattformene for sosiale nettverk som vokser raskest. På listen over månedlige besøk på de mest populære sosiale nettverkene er Ning i januar 09 på 12 plass. Opp fra 23 plass i februar 08.

compete.com

Utdanning

Ning brukes tydeligvis mye i utdanning, eller som Andreessen sier det:

Formerer seg som kaniner

Men det er ikke læringsplattformene Ning vil konkurrere med. Det er Facebooks – der Andreessen pussig nok er styremedlem – og Myspaces marked de er ute etter. Det er ingen spesiell funksjonalitet knyttet til utdanning i Ning, og ingen ting tyder på at det vil komme heller.

Skal du bruke Ning til utdanning, må du jobbe litt for å lage en styrt læringsprosess. Eller du kan satse alt på det konstruktivistiske kortet; at brukerne samles rundt et tema og utveksler ressurser og ideer gjennom å bruke plattformen til aktiviteter – blogging eller opplasting av videoer for eksempel – som de kan lære av.

Er du vant til å bruke et LMS vil du kanskje savne tester, innleveringer, statistikk, grupper, SCORM eller annen funksjonalitet du bare finner i en læringsplattform.

Trøbbel i paradis?

Kanskje er du også opptatt av personvernet for dine studenter eller elever? De som har fulgt debatten etter Facebooks endringer I brukeravtalen vet at de som bruker andres plattformer kan være utsatt for kontantstrømmenes vær og vind. Ning ser ikke ut til å være noe unntak. Etter at Ning nylig gjorde en endring der de la til en ny profilside, ble brukernes profiler plutselig eksponert på en ny måte. Det skapte reaksjoner.

Thankfully for curious types like us, NingBook saves everyone the trouble of making informed decisions or providing informed consent. Instead, they just unilaterally went ahead and opened up years of private meta-data about networks, friendships, members, and relationships. It is now endlessly entertaining to browse the data from previously private networks that has been exposed for all to see.

Hm…

Skrevet av

Atle

Atle er e-læringskonsulent og interessert i hvordan mennesker lærer. Han har vært nettlærer på IT-akademiet, utviklingsleder i NKS Nettstudier og prosjektleder for digitalt lærestoff ved Politihøgskolen. Se hjernespinn.no. Han jobber gjerne med små og store prosjekter som tar i bruk nettbasert læring.

Én kommentar til «Ning for læring?»

  1. Spennnende norske nettverk her, som jeg vet at deltakerne har nytte av. Kan også anbefale et lite nettverk som heter Vitae, det er bygd opp i forbindelse med et europeisk prosjekt, Vitae – train the trainer. NFF deltar i prosjektet. Her finner du det: http://vitaeproject.ning.com/
    Prosjektets motto er “It’s all about learning; the rest is technology: promoting active learning”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *