Len bakover i tilfelle læring

Jakob Nielsen er i sin alertbox fra 6. juni skeptisk til web som medium for læring av annet enn små informasjonsbiter. Særlig hvis tekstene utformes slik han – i egenskap av guru for brukervennlighet på web – mener de bør.

Tenk etter, leser du ofte lange tekster på web fra start til slutt? Tar du det helt med ro? Lar du forfatteren og teksten styre prosessen? Er du tilbakelent? Da vil nok Nielsen synes du har en snurrig måte å bruke web på.

Nielsen oppfatter web som et foroverlent, ikke-lineært og aktivt medium der brukerne jakter på spesifikk informasjon. De ignorerer alt annet enn det de er på jakt etter og drar raskt videre når det er funnet. Brukeren velger raskt kilder og hvilke tekstfragmenter som er verdt oppmerksomhet. Resultatet er en fortelling som blir brukerens egen tekst. Og den teksten kan være en annen enn den forfattere av nettsidene teksten er basert på hadde tenkt seg. Vel og bra, men kanskje ikke for læring?

I følge Nielsen er det faktisk så ille at e og læring rett og slett går dårlig sammen:

Alertbox

II continue to believe in the linear, author-driven narrative for educational purposes. I just don’t believe the Web is optimal for delivering this experience. Instead, let’s praise old narrative forms like books and sitting around a flickering campfire — or its modern day counterpart, the PowerPoint projector — which have been around for 500 and 32,000 years, respectively.

I continue to write books and I continue to develop training seminars, because I believe these media are best for deep learning of new concepts.

We should accept that the Web is too fast-paced for big-picture learning. No problem; we have other media, and each has its strengths. At the same time, the Web is perfect for narrow, just-in-time learning of information nuggets — so long as the learner already has the conceptual framework in place to make sense of the facts.

Jeg vet ikke hvilken form for e-læring Nielsen har i tankene. Det er kanskje det svake punktet i argumentet hans. E-læring kommer jo i et antall former og farger. Forhåpentligvis mener han ikke den typen e-læring jeg lager :-). Uansett er e-læring er kommet for å bli en stund, så vi får heller gjøre det beste ut av det.

Det vil kanskje være å unngå digitale roteskuffer med lærestoff og navigasjon som sender studenter ut i et kaotisk surfehelvete? Lage tekster som må leses og ikke innbyr til skanning? Kanskje til og med tekster som er så lange at de må skrives ut? Interaktive oppgaver som krever konsentrasjon hvis de skal løses? Fortellinger med lyd og bilder? Kort sagt, sabotere normal webadferd og tvinge den som skal lære noe til å lene seg tilbake.

Eller kanskje jeg trenger terapi?

Skrevet av

Atle

Atle er e-læringskonsulent og interessert i hvordan mennesker lærer. Han har vært nettlærer på IT-akademiet, utviklingsleder i NKS Nettstudier og prosjektleder for digitalt lærestoff ved Politihøgskolen. Se hjernespinn.no. Han jobber gjerne med små og store prosjekter som tar i bruk nettbasert læring.

3 kommentarer til «Len bakover i tilfelle læring»

  1. Enig med deg. Jeg synes at Jacob Nielsen har et alt for konservativt læringssyn: læring foregår ved lesing av tekst. Web åpner jo for veldig mange andre måter å lære på. Eks. via video (intervjuer, korte introduksjoner, triggere), simulasjoner, spill, blogging, samtale, samskriving… Jeg har jo en tro og et håp om at vi skal komme bort fra at læring bare skal foregå via overføring av tekst. Derfor synes jeg at vi mangler å løfte fram de gode eksemplene på læringsopplegg som er noe mer enn bare tekst på skjerm. Høgskolen i Lillehammer gjorde noe mer med sitt studium i Pengespillavhengighet. Her brukte de mye video i mange sjangre. (Se feks. min Høyvis-artikkel om temaet – http://kortlink.no/7n). Kan ikke du invitere oss lesere til å komme med gode eksempler på kurs og studier hvor man jobber på andre måter? Det tror jeg hadde vært nyttig.
    Hilsen Atle

  2. Spennende tema. Jeg er enig med Nielsen og tar meg friheten å kommentere igjen..
    Dette kommer selvsagt an på fagområde, men jeg har store problemer med å lære meg et rammeverk, oversikten over et nytt tema web-basert. For det ønsker jeg meg mye heller en god lærebok eller en god foreleser, der jeg kan sitte med et blankt ark og lage meg et kart over temaet.
    Mens web er helt genialt til informasjonsbiter.. “so long as the learner already has the conceptual framework in place to make sense of the facts” Læring er veldig mye mer enn å lese tekst, men i den første, rammeverksbyggende delen av læringa blir det fort oversiktshindrende å sitte og klikke i vanlig surfetempo.
    Men læringsstrategier er det mange av.. dessuten, den gode læreboken eller den gode foreleseren kan man nok også gjenskape via internett tror jeg.
    Hilsen Martin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *